Предмет: Анализа токова материјала (17 - Z520)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерство заштите животне средине
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 05.10.2012..

Образовни циљ предмета је стицање општих знања о метаболизму антропосфере и анализи токова материјала као методологији за дизајнирање и анализу метаболизма антропосфере. Основни циљ је успостављање основа за адекватно доношење одлука приликом управљања животном средином, управљања ресурсима и идентификације токова материјала, као и предвиђање понашања анализираних система у зависности од предложених или имплементираних технолошких или техничких промена.
Стицање основних знања из области метаболизма антропосфере као основе за адекватно управљање ресурсима и животном средином. Оспособљавање студената да кроз инжењерску анализу примене методологију анализе токова материјала у циљу моделовања антропогеног метаболизма, прикупљања и обраде података, уз примену софтверских пакета прилагођених за спровођење анализе токова материјала.
Теоријска настава: Основни појмови антропогеног метаболизма, основни принципи анализе токова материјала, веза између антропогеног метаболизма, управљања животном средином и управљања ресурсима, могућности примене анализе токова материјала у области антропогеног метаболизма, основни методи идентификације и мапирања токова материјала, дефинисање приоритетних токова материјала у животној средини, упознавање са основама софтверских пакета и могућностима њихове примене за моделовање антропогеног метаболизма, могућност примене добијених резултата у циљу унапређења система управљања животном средином и управљања ресурсима, упознавање са основама метода за евалуацију резултата добијених анализом токова материјала. Практична настава: анализа и упознавање са софтверским пакетима за спровођење анализе токова материјала, анализа студија случајева које се односе на проблематику обрађену на предавањима, рачунски задаци, израда примера токова материјала за одабрани проблем.
Настава се организује путем предавања и вежби уз пуно учешће студената. Студенти се у току наставе на вежбама упознају са различитим примерима из праксе и решавају задатке што доприноси савладавању материје која је обрађена на предавањима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Baccini, P., Brunner, P.H.Metabolism of the antroposphere2012MIT Press, CambridgeЕнглески
Gospođini, C.A, Brebbia, E. TiezziThe sustainable city V Urban regeneration and sustainability2008WIT Press Енглески
Brunner, P.H., Recheberger, H.Practical Handbook of Material Flow Analysis2004Lewis Publishers, Boca RatonЕнглески
Дејан Убавин, Бојан Батинић, Немања СтанисављевићТехнологије енергетског искоришћења отпада2018ФТН издаваштвоСрпски језик
Вујић, Г., Убавин, Д., Станисављевић, Н., Батинић, Б.Управљање отпадом у земљама у развоју2012ФТН издаваштвоСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Станисављевић др Немања
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вујић др Горан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вујовић Свјетлана
Асистент - др наука

Рачунарске вежбе