Предмет: Основи телекомуникација (17 - EOS108)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 25.10.2006..

Стицање основних знања о начину функционисања телекомуникационих система, основних блокова и њихове улоге на предајној страни, основним карактеристикама комуникационог канала и основних блокова и њихових карактеристика на пријемној страни. Студент треба да стекне глобалну слику о редоследу процесирања у сваком од блокова и способност да имплементира комплетан комуникациони ланац за најједноставније реализације комуникационих система у софтверском алату MATLAB и интерпретира добијене резултате.
Студент који успешно савлада градиво из овог предмета биће у стању да препозна и објасни основне блокове комуникационог система на страни предајника и пријемника и опише њихове основне функције, имплементира основне реализације сваког од комуникационих блокова коришћењем MATLAB Communication Toolbox-а и подешава њихове основне параметре, имплементира комплетан симулациони ланац основне реализације комуникационог система у MATLAB-у и подешава и прилагођава основне параметре основних блокова у оквиру комплексног система, прикаже и интерпретира резултате симулација комуникационих система у MATLAB-у.
Делови комуникационог система. Увод у сигнале у комуникацијама: сигнал као носилац информације, аналогни и дигитални сигнали, сигнали у основном опсегу и модулисани сигнали. Медијуми за пренос сигнала. Основе компресије сигнала. OSI референтни модел и пакетизација података. Приступ каналу и мултиплексирање. Технике поузданог преноса података и заштитно кодовање. Напредне технике преноса сигнала. Увод у MATLAB. Генерисање сигнала у MATLAB-у. Генерисање модела канала у МАТЛАБ-у. Имплементација базичног модела комуникационог система у MATLAB-у. Принципи симулације комплетног комуникационог система.
Предавања, аудиторне вежбе, рачунарске вежбе, лабораторијске вежбе, консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Трповски, Ж.Основи телекомуникација2004Делта прес, Нови СадСрпски језик
Proakis, J.G., Salehi, M., Bauch, G.Contemporary Communication Systems Using MATLAB and Simulink, 2nd ed.2004Thomson brooks/cole, BelmontЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Јаковљевић др Никша
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Носек Тијана
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Носек Тијана
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Миња др Александар
Доцент

Рачунарске вежбе