Предмет: Основи електротехнике 1 (17 - H104)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областТеоријска електротехника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета је да се студенти упознају са терминологијом електротехнике, са основним физичким законима електростатике и оспособе за решавање електричних кола временски константних струја. Такодје, студенти се оспособљавају за прорачун основних параметара потрошача у оваквим мрежама, отпорника и кондензатора.
Студенти који успешно савладају градиво на предмету имаће знања: - да израчунају капацитивност једноставних хомогених симетричних структура (нпр. коаксијалног кабла са више слојева диелектрика) - да израчунају отпорност хомогених вишеслојних структура - да реше једноставна електрична кола временски константне струје - да израчунају највећу снагу елемената у мрежи и заштите их од прегоревања.
Дефиниција електричног поља и електростатичког поља. Вектор јачине електричног поља. Флукс вектора. Гаусов закон. Рад електричних сила, напон и потенцијал електричног поља. Диелектрици и проводници у електростатичком пољу. Гранични услови. Капацитивност и кондензатори. Енергија и силе у електростатичком пољу. Вектор густине струје. Интензитет или јачина електричне струје. Први и други Кирхофов закон. Омов закон и отпорници. Редна и паралелна веза отпорника. Џулов закон. Генератори и њихове карактеристике. Просто електрично коло. Електричне мреже. Решавање електричних мрежа. Неке од теорема електричних мрежа.
Путем предавања, аудиторних вежби и групних и индивидуалних консултација, полазећи од једноставнијих случајева и решавајући све компликованије примере, студент савлађује градиво предвиђено наставним програмом.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Пекарић-Нађ, Н., Херцег, Д.Основи електротехнике за рачунарство2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Прша, М., Јухас, Л.Основи електротехнике : збирка задатака : за студенте неелектротехничких факултета2001Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада20.00
Тестдада10.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Теоријски део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Касаш-Лажетић др Каролина
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Бјелица Јелена
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Мијатовић др Горана
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Кљајић др Драган
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе