Subject:  (09 - SIT029)


Basic Information

CategoryProfessional-applicative
Scientific or art field:
InterdisciplinaryNo
ECTS8
Course specification

Course is active from 01.10.2010..


Precondition courses

Course idMandatoryMandatory
YesNo

Course which have preconditioned courses 

Course idMandatoryMandatory
eTrade and eBanking technologies and systemsYesYes
eLearning technologies and systemsYesYes
Osposobljavanje studenata za zadatke obrade XML dokumenata i implementaciju web servisa.
Poznavanje XML tehnologija i standarda za gradnju web servisa. Student je kompententan da implementira sisteme zasnovane na XML dokumentima i web servis komponente u skladu sa važećim standardima.
XML jezik: pregled, sintaksa, struktura dokumenata. Standardi za specifikaciju strukture dokumenata i njihovu programsku obradu. Transformacija i vizuelizacija dokumenata. Povezivanje dokumenata. Pretraživanje dokumenata. XML baze podataka. Web servisi: pregled koncepata, dostupne tehnologije za implementaciju. Standardi web servis komponenti. Integracija informacionih sistema pomoću web servis komponenti: protokoli za koordinaciju, kompozicija servisa. Standardi i primene web servisa u sistemima elektronskog poslovanja.
Oblici izvođenja nastave su: Predavanja, računarske vežbe, izrada domaćih zadataka i konsultacije. Na predavanjima se korišćenjem potrebnih didaktičkih sredstava, izlažu sadržaji predmeta i stimuliše se aktivno učešće studenata postavljanjem pitanja. Praktični deo gradiva studenti savladavaju na računarskim vežbama kroz obavezne zadatke koje rešavaju uz pomoć izvođača nastave ili samostalno i kroz samostalnu izradu obaveznih domaćih zadataka. Student je obavezan da demonstrira samostalnost u rešavanju zadataka, odnosno da demonstrira razumevanje rešenja. Provera se vrši usmenom konverzacijom ili pismenim odgovorima na pitanja u vezi zadataka i rezultat se ocenjuje. Na konsultacijama se studentima daju dodatna objašjnenja sadržaja izlaganih na predavanjima i vežbama i u slučaju da se predmet konsultacija samostalna izrada laboratorijskih ili domaćih zadataka, sugestije kako da poboljšaju rešenje koje su obavezni da popune.
AuthorsNameYearPublisherLanguage
G. Alonso, F. Casati, H. Kuno, V. MachirajuWeb Services: Concepts, Architectures and Applications2004Springer VerlagEnglish
Course activity Pre-examination ObligationsNumber of points
HomeworkYesYes20.00
Project defenceYesYes30.00
Oral part of the examNoYes50.00
Name and surnameForm of classes
Missing picture!

Sladić Goran
Full Professor

Lectures
Missing picture!

Gostojić Stevan
Associate Professor

Lectures
Missing picture!

Penca Valentin
Assistant Professor

Computational classes
Missing picture!

Čalija Dragana
Assistant - Master

Computational classes
Missing picture!

Boškov Novak
Assistant - Master

Computational classes